maanantai 14. syyskuuta 2009

Ylen valelaskut

Pääministeri esittää poikkeusta yle-maksuun. Maksun voisi siis välttää jos tekee kirjallisen vakuutuksen internetistä, kännykästä ja televisiosta luopumisesta:

Vanhanen oli pohdiskellut, että kirjallisen vakuutuksen Yle-maksusta voisi antaa esimerkiksi veroilmoituksen täyttämisen yhteydessä. Mahdollisuuksia on kuitenkin muitakin.

Koska Yle on nykyisin levittäytynyt vahvasti internetiin, kirjalliseen todistukseenkin liittyy moninaisia ongelmia. Jos vapautuksen ehtona on, ettei käytä mitään Ylen tuotannon seuraamiseen kelpaavia välineitä, joutuisi todistuksen antaessaan käytännössä luopumaan myös internetin ja kännykän käytöstä.

Tämän täytyy melkein olla vitsi. Se että yleisradiolla on kotisivut, jossa jaetaan videoleikkeitä esitetyistä ohjelmista, onkin nyt peruste sille, että kaikkien suomalaisten olisi maksettava yle-maksu sivuilla käymisestä. Voisinkohan minäkin tehdä samoin? Tämä blogi on kaikille avoin, mutta haluaisin kuitenkin saada rahallisen korvauksen käytetystä ajasta ja vaivasta, joten voisinko lähettää satunnaisesti valituille internetin käyttäjille vaikkapa 1,5€ laskun blogin lukemisesta kerran kuukaudessa? Koska käyttö on mahdollista muuallakin kuin kotona - kuten kirjastosta tai matkapuhelimella, niin voisin lähettää laskun käytännössä kelle tahansa.

Todellisuudessa näin toimiessani saisin syytteen petoksesta ja pääsisin jonkin paikallislehden uutisiin valelaskujen lähettämisestä. Yle-maksun kaltaisen älyttömyyden ehdottaminen on vain mahdollista lailla suojatulle monopolille. Se luo myös moraalisen hasardin poistamalla kaiken vastuun tuotteen laadusta. On aivan sama katsoisiko ylen kanavia kukaan, mutta kaikki silti joutuisivat maksamaan niistä.

Yksityinen mediayritys joutuisi vastaavassa tilanteessa tarjoamaan palvelujansa maksukortilla. Yle-maksun vaihtoehtonakin sitä on ehdotettu, mutta asiasta päättävät (itse yle?) ovat olleet hyvin nihkeitä sille ajatukselle. Mahtaisiko johtua siitä, että maksukortin kanssa yle joutuisi kilpailemaan markkinatalouden lainalaisuuksien vallitessa. Tulot putoaisivat reippaasti nykyisestä puolivapaaehtoisuuteen perustuvaan järjestelmään verrattuna. Vaikkapa eipä sillä väliä, ettei yrityksen tulos pohjautuisi sen tuotteiden tarpeelle. Eikä myös sillä, että pakkorahoituksella lihova instanssi kilpailisi yksityisrahoitteisten kanssa.

Aiemmin käytetty perustelu lupamaksujen käytöstä jakeluverkon ylläpitämiseksi ja rakennuskustannusten täyttämiseksi ei myöskään ole pätenyt maaliskuun 2005 jälkeen, koska verkkoyhtiö Digita Oy myytiin tuolloin Ranskaan.

Ainiin. Koska yleisradio lähettää uutisia kaupungilla olevien taulunäyttöjen välityksellä, pitäisikö yle-maksusta vapautuvan vakuuttaa myös ettei ikinä poistu kotoa vai riittäisikö, että kulkee aina silmät kiinni tuollaisen näytön ohi?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti