torstai 1. lokakuuta 2009

Mihin katosivat vaalirahoituksen tuhannet

Vanhanen ei aio erota, Vanhanen aikoo jatkaa vielä seitsemän vuotta. Vanhasen mielestä vastuu vaalirahoituksen hämäryyksistä ei ole pelkästään hänen, vaan kaikilla poliitikoilla.

Viimeisimmän väittämän kohdalla Vanhanen on oikeassa. Muutkin puolueet ja kansanedustajat ovat jättäneet ilmoittamatta saamiansa tukia. Onko se sitten syy ja peruste ja syy jatkaa virassa? Ei ole. Se on vain väärintekijöiden tapa sulautua kaltaisensa joukkoon toiveena, ettei koko joukkoa pystyttäisi rankaisemaan - eikä myöskään yksilöä, jos ei joukkoa.

Kanerva ymmärsi lähteä ja samoin Jäätteenmäki. Nyt käsissä on sentään kertaluokkaa pahempi ongelma. Jos uskottavuutensa menettäneet eivät itse ymmärrä poistua, niin miksei sitten poliittiset vastustajat hoida hommaansa? Tässä olisi se virallinen tilaisuus sille. Uskalletaanko tuo tehdä on kysymys. Mitä oppositio voisi saavuttaa sillä? Koska valtasuhteet eduskunnassa eivät muuttuisi mitenkään olisi uuden hallituksen puoluerakenne sama kuin nykyisellä. Pahimmillaan voisi käydä niin, että Kokoomus saisi pääministerin salkun. Sitä tuskin vasemmisto haluaisi.

Lienee aivan selvä, että hallitus on ryvettynyt perinpohjin ja ei oppositiokaan kovin kauas perään jää. Ainoa oikea ratkaisu olisi uudet vaalit. Jos kerran kaikki ovat ryvettyneet rahoitussotkussa, niin asiaanhan ei muita ratkaisuja ole kuin uudet vaalit. Kokonaan toinen asia sitten on mistä löydetään se kaalimaata vartioiva pukki, joka eduskunnan hajottaisi. Isoille puolueille olisi vain haittaa uusista vaaleista, koska juuri niiden maine on kärsinyt. Pienien puolueiden lisäksi ei ole ketään, joka hyötyisi uusista vaaleista. Ne taas eivät kykene eduskuntaa hajottamaan. Ainoa joka siihen kykenee on Halonen, ja Halonenkin Vanhasen aloitteesta.

Italiassa osataan myös: Berlusconilla on syytesuoja korruptiosyytteiltä. Meillä taas puuttuu vaalirahoituslaista rangaistus, mutta toisaalta kansanedustajilla tai ministereillä ei ole syytesuojaa silloin, kun sitä tarvitsisi. Kumpi mahtaa tulla kotimaiseen lainsäädäntöön ensin?
1. Sanktio rahoitusilmoituksen laiminlyömisestä.
2. Syytesuoja kansanedustajille.

Useimmiten korruptiokohu pakottaa vastuullisen ministerin tai hallituksen eroamaan köyhemmässäkin banaanitasavallassa ellei kärähtänyt rötösherra ole itse El Presidente ja Generallissimo, joka voi määrätä moisten väitteiden esittäjät tunnustamaan virheensä teloituskomppanian eteen.

Mutta ei meillä. Summa summarum. Kenelläkään ei oikeasti ole syytä erota ja tuskin kukaan sitä aikoo edes tehdä. Jos vain nyt kestää lehdistön paineen, niin juttu painuu unohduksiin ja 2011 voikin taas ponnistaa uusiin vaaleihin uusilla lupauksilla. Kolmikanta pysyy vahvana ja menestyy, kunhan kukaan ei munaa vaalikausien loppupäissä. Vanhanen voi olla pääministerinä vielä 2015 eteenpäinkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti